Projekt Lab4STEM uurib STEM õpet Eestis

Eesti Masinatööstuse Liit ja mobiilsete töökodade arendaja Merkuur OÜ teevad koostööd Läti ja Leedu partneritega STEM-ainete õppimise arendamise raames.

Lab4STEM projekti rahastab Euroopa Liidu programm ERASMUS+ ning selle eesmärgiks on populariseerida STEM-aineid (teadus, tehnoloogia, inseneeria, matemaatika) ning toota kaasaegseid õppematerjale nii õpilastele kui ka õpetajatele. Samuti on eesmärgiks arendada mobiilsete töökodade toimimist.

Projekti esimeses faasis viidi läbi uuring valitud Eesti koolide 7.-9. klassi õpilaste ning õpetajate seas. Uuringu eesmärgiks oli teada saada, milline on STEM-ainete õppimise hetkeseis koolides ning milliseid õppematerjale vajaksid õpetajad ja õpilased.

„STEM-ainete uurimine on tänapäeva mõistes väga oluline, sest aina rohkem süvenevas nutimaailmas on vaja osata erinevaid teadmisi siduda ja rakendada,“ sõnas Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuht Triin Ploompuu. Ta lisas, et Lab4STEM-i projekt aitab kasvatada noori, kes on rohkem teadlikud erinevate koolis õpitavate ainete seostest.

Uuringust selgus, et valdav osa koolidest tunneb puudust kaasaegsetest ja huvitavatest STEM-ainete õppevahenditest. Palju koole kasutab veel traditsioonilisi õpikuid ja töövihikuid, mis ei ole enam õpilastele niivõrd huvipakkuvad. Üle poolte õpilastest leidsid, et praktilist õppimist STEM-ainete raames tuleks suurendada.

Lausa 81.7% Eestis vastanud õpilastest leidsid, et nad oleksid huvitatud STEM-ainetes mobiilse töökoja külastamisest. Leedus oli jaatavalt vastanute protsent 66% ning Lätis 57.1%. Õpetajate seas leidus sarnast üksmeelt – Eesti õpetajatest olid 87.1% huvitatud mobiilse töökoja külastamisest, Lätis 78.6% ning Leedus lausa 96%.

93.5% Eesti õpetajatest olid üksmeelel, et STEM-ainete õppimisele aitaks suuresti kaasa see, kui neil oleks võimalus kasutada tundides kaasaegset tehnoloogiat. Samamoodi arvasid õpetajad, et õppimisele aitaks kaasa see, kui ettevõtete esindajad ja töötajad käiksid rohkem koolides õpilastele oma ametist rääkimas.

„Loodetavasti areneb tänu sellele projektile STEM-ainete õpetamise kvaliteet kõikides Balti riikides,“ ütles Merkuur OÜ asutajad Liis Proos ja Lauri Soosaar. „Uued ja interaktiivsed õppematerjalid on kõigile pikemas perspektiivis suureks kasuks.“

Lab4STEM projekt kestab alates 2020. aasta oktoobrist 2022. aasta novembrini. Projektis osalevad lisaks Eesti Masinatööstuse Liidule ja Merkuur OÜ-le ka Lätist MASOC ja Tehnobuss, Leedust LINPRA ja VJDRMC. Projekti lõpptulemusena valmivad kõigile kättesaadavad koolitusmaterjale STEM-ainete kohta ning kvaliteetseid käsiraamatuid õpetajatele.