Lab4STEM aitab noortel tööstusega tutvuda

Eesti Masinatööstuse Liit ja Merkuur OÜ viisid koos partneritega Balti riikidest läbi Euroopa Liidu programmi ERASMUS+ poolt sponsoreeritud projekti Lab4STEM, mille eesmärgiks oli parandada õpilaste ja õpetajate teadmisi STEM-ainetest.

STEM-ainete teadmiste parandamiseks valmisid õppematerjalid kuuest erialast: mehhatroonika, keevitus, CNC-töötlemine, 3D-printimine, 3D-modelleerimine ning mehaanika ja simulatsioon. Kõik õppematerjalid on kõigile kättesaadavad ning sisaldavad endas ohtralt pilte ja lisamaterjale, nende hulgas teste õpitud materjali kinnistamiseks.

Eestlaste partneriteks olid Lätist Tehnobuss Latvia ja MASOC, Leedust LINPRA ja VJDRMC. Koos võtsid partnerid õppematerjalide kirjutamise, toimetamise ja tõlkimise, mille tulemusena on nüüd olemas õppematerjalid neljas keeles – eesti, läti, leedu ja inglise. Projekt kestis kokku üle kahe aasta.

Projekti esimeses faasis korraldati uuring, mille tulemusena selgus, et paljud koolid tunnevad puudust just interaktiivsetest õppematerjalidest STEM-ainete valdkonnas. Sama tundsid ka õpilased, kes soovisid oma õpingutele rohkem dünaamilisust lisada. Uued õppematerjalid võimaldavadki mitmekülgset ja interaktiivset kogemust nii õpetajatele kui ka õpilastele.

„Tänu Lab4STEM projektile on Eesti kooliõpilastel nüüd võimalus saada selge ja lihtne ülevaade tööstusharudest, mis muidu võisid neile täiesti võõraks jääda. Loodan, et nende abil jõuab nii mõnigi noor otsuseni, et tahab karjääri teha näiteks keevitajana või CNC-pingi operaatorina. Neid võimalusi leidub ohtralt isegi Eestis,“ leiab Eesti Masinatööstuse Liidu juht Raul Kütt.

Lisaks õppematerjalidele valmisid ka põhjalikud juhised ettevõtetele, kuidas rakendada STEM-aineid paremini tööstuses ja kuidas saada rohkem õpilasi enda juurde tööle. Selle raames loodud küsitluse tulemusena selgus, et paljud ettevõtted Eestis on valmis õpilasi enda juurde praktikale võtma.