Eesti Parim Freesija 2019 on Timo Vilumets

Äsja lõppes võistlus, mis oli erakordne nii Eestis kui ka mujal maailmas. Nimelt selgitas Venten OÜ välja Eesti parima freesija, kelleks sai Timo Vilumets Radius Machining OÜ-st.

„Võistluse korraldamisel oli tegelikult mõru põhjus. Soovisime sellega juhtida tähelepanu Eestis kriitilise piiri saavutanud tööjõudpuudusele metallitööstuses, täpsemalt CNC-freespinkide seadistajate ja operaatorite ametikohal,“ tõdes Venten OÜ hooldusjuht Margo Adamson. Seda probleemi peegeldab ka tõsiasi, et parima õpilas-freesija auhinda välja anda ei õnnestunudki. Eesti Parim Freesija 2019 võistlusel osalejatele anti ette detailijoonis ja tehnilised tingimused.

Aega selleks, et esitada korraldajatele oma parim programmeerimise ja freesimise aeg, oli üks kuu. Tulemustest kujunes edetabel, mis läks ettemääratud kuupäeval lukku. Võistlejate kontrollimist alustati tabeli ülemisest otsast ehk kõige kiirematest aegadest. See tähendas, et korraldaja esindaja koos neutraalse hindajaga sõitsid võistleja juurde ning filmisid tema sooritust. Valminud detaili vastavust joonisele kontrolliti kalibreeritud mõõteseadmetega. Kokku külastati sel viisil kaheksat osalejat.

„Pigem läks kõik üsna ladusalt. Kasutasin samasugust lähenemist nagu igapäevaselt. Võidus ma aga kindel ei olnud, kuigi teadsin, et mahtusin aja sisse. Ei saanud välistada mõnda näpuviga, mida nihikuga mõõtes oleks olnud raske tuvastada. Võtsin küll üsna rahulikult ja kontrollisin mitu korda, aga vahel võib närvist ikkagi viga sisse tulla,“ jagas oma kogemust võistluse võitja Timo Vilumets ning rõõmustas auhinna üle, milleks on nädalane Vahemere kruiis kahele. „Põhilised eksimused olid kontrollaja ületamine – kiiremini oli lubatud teha, kuid aeglasemalt mitte – ning see, et detail ei vastanud joonisele,“ rääkis Adamson ja lisas, et soovitab neile, kes tulevikus võistlusel osaleda plaanivad harjutada, harjutada ja veel kord harjutada.

Rohkem infot võistluse kohta leiab siit: https://machinery.venten.ee/eestiparimfreesija/

Päevalehe meediakajastuse leiab siit: Tööjõupuudus sunnib tööstuses loovaks, parima freesija konkursi võitja sõidab nädalasele Vahemehe kruiisile.

NB! Tähelepanelik tasub olla kõikidel treialitel, sest järgmisel aastal on Venten OÜ-l kavas mõõduvõtt just selle eriala esindajatele. Lisainfot leiab jooksvalt lehelt www.venten.ee