Miks rääkis Angela Merkel eestlastele tööstusest?

Frau Angela Merkel külastas augustis Eestit ja üks tema põhisõnumitest oli koostöö suurendamine tööstuse arendamisel, kirjutab Eesti Masinatööstuse LIidu tegevjuht Triin Ploompuu.

Eestis aga soovivad poliitikud pidevalt kõneleda innovatsioonist, kuidas vajame „uusi ideid“ ja kuidas lõpuks ometi majandus kasvama meelitada. Kõik sõnavõtud on ütlemata ümmargused. Kui visata pilk reaalsetele majandusnäitajatele, saavad kõik aru, et meie majandus on üheselt seotud töötleva tööstuse arengu ja ekspordivõimekusega. Kui mõnel ettevõttel ei lähe asjad päris nii nagu vaja, siis kõrvalseisjad vangutavad pead ja ütlevad, et tegemist on ettevõtte enda juhtimisprobleemidega. Kui mõnd ettevõtet tabab ootamatu äriedu, siis oleme eestlastena ütlemata uhked – meie, eestlaste poolt välja mõeldud ja tehtud.

Masina- ja metallitööstus moodustab Eesti ekspordist 10%

Masina- ja metallitööstus ongi ainuüksi seotud globaalse majandusega, umbes 80-90% toodangust läheb eksporti. Eesti majanduse ekspordist moodustab masina- ja metallitööstuse toodang ca 10%. Sektoris töötab umbes 35 000 töötajat. 7000 tööstusettevõttest 2200 on seotud masina- ja metallitööga.

Võtame näiteks ettevõtte BLRT Grupp, mis koosneb 57 tütarettevõttest 7 riigis. BLRT annab tööd umbes 4000 inimesele (Eestis 1700) ning neile pakub allhanget rohkem kui 1000 ettevõtet. Või aasta parimaks ettevõtteks 2016 pärjatud Hekotek, kelle käive oli 56,6 miljonit ning see oli tõusnud aastaga 62,6%. Neid näiteid on veel ja veel. Kas keegi võtab vaevaks neisse numbritesse süveneda ja mõelda, kuidas ja millise tööga on need numbrid tegelikult saavutatud?

Mis saab tööstuspoliitikast uue valitsuse ajal?

Kui palju on riik toetanud tööstusettevõtete investeeringuid? Mis mahus on tehtud teadus- ja arendusprojekte ülikoolidega ning milline on nende panus Eesti majandusse? Kui paindlik ikkagi on tööjõuga seonduv kutseõpe või töötajate ümberõpe? Kuidas on aidatud ettevõtteid eksportimisel ja kas see on piisav? Mis saab uute tuulte valguses tööstuspoliitika rohelisest raamatust ja välja töötatud konkreetsest tegevuskavast? Teiste erialaliitudega on jutuks tulnud seegi, kuidas mõned eksperdid saavad mõnda konkreetset valdkonda tunda paremini kui meie, kes me igapäevaselt konkreetse sektoriga töötame?

Eestis on korraldatud aastast 95 rahvusvahelist tootearenduse-, tootmistehnika-, tööriista-, allhanke- ja tehnohooldusmessi Instrutec. Tegemist on Eestis toimuva ainukese tööstustemaatilise messiga, mille eesmärk on arendada Eesti tööstust. Absoluutselt igal aastal puutume kokku arvamustega, et tööstusmess on võrreldes teiste Euroopa messidega nii pisike ja Eestis tööstust eriti ju ei olegi. Sellise suhtumisega teeme iseendale karuteene. Me oleme täpselt nii väiksed, nagu me usume end olevat.

Kui me ise oma tööstust ei väärtusta, kes siis veel? Ega keegi meid eestlasi kuskile eraldi oota oma tööstust ja tooteid müüma. See on ettevõtete töö ja vaev jalg kuskile ukse vahele saada. Võrdluseks toon Alihankinta messi Tamperes, Soomes – kui sind ei ole kohal, siis sind pole olemaski. Ja kui oled seal juba näiteks paar aastat käinud ja järsku enam ei lähe, siis hakkavad levima kuuldused, et äkki läheb äri kehvasti.

Riik peaks töösturitega tihedamalt suhtlema

Ka sel aastal leidsid mõned muuhulgas riigisektoris toimetavad inimesed oma postkastist kutse osalema tööstusmessil, et arutada ja viia end otse allikast kurssi majanduse jaoks, julgen väita, võtmetähtusega teemadel. Äkki ikkagi on võimalusi mõelda ja arutada, millega saaks tööstusettevõtteid toetada? Kui mujal maailmas on kuidagi soojemad suhted või vähemalt oluline pidada diskussiooni töösturitega, siis siin on kõigil pidevalt tuli takus ja aega lihtsalt ei ole. Peame ju täna hoopis mõtlema kuidas majandus kasvama ja õitsema meelitada. Tööstusest eraldi ei soovi täna keegi rääkida, selle tähtsus Eesti majanduse seisukohast on vähe väärtustatud, kui mitte öelda unustatud. Tööstus on justkui asi iseenesest, see lihtsalt on.

Angela Merkel on kindlasti kursis meie fantastiliste soode ja rabadega, aga siiski pööras ta tähelepanu ennekõike Eestile kui tööstuse mõttes „valgele laigule“ Euroopa kaardil. Huvitav miks?

Tööstusmess Instrutec 2016 toimub 16-18. novembril Tallinnas Pirita Näituste messikeskuses.

http://www.toostusuudised.ee/uudised/2016/11/17/miks-raakis-angela-merkel-eestlastele-toostusest